neděle 11. března 2018

Jessica Jones (2. série)

2. série od Netflixu je tady. V první sérii se Jessica Jones, soukromé očko obdařené superschopnostmi, vypořádává se svou minulostí v podobě jejího krutého "ex", Kilgrava. I v této sérii se Jessica vypořádává se svou minulostí (give her a break). Je tahle série opět stejně drsná nervy drásající jako ta první? .. eh. Přesto se ale nejedná o špatnou sérii! To bych chtěla v tomto článku obhájit.

Pokusím se příliš nespoilerovat. Musím však říci jedno – tahle série sice nemá tak charismatického záporáka, jako byl Kilgrave, rozhodně ale nabízí zajímavou zápletku. Jen ji prostě, bohužel, musela natáhnout do třinácti dílů. Hodně lidí si stejně stěžovalo u série první, ale tam byl člověk pořád napjatý; děj byl naléhavý, člověk musel hned pustit další epizodu, aby věděl, co se stane. Tady u této série tomu tak není – první epizodu bych dokonce nazvala poněkud nepovedenou, série nabere grády až nějak po čtvrté epizodě.

Musím říci, že tato série bravurně pracuje se svými postavami. Nebojí se ukázat až jejich samotné dno, jejich nejhorší stranu; nebojí se je ukázat v odpudivém světle. Jessica se jako lidská troska (pardon) v mnoha momentech rozhodně chová a je zajímavé vidět tuto roli "detektiva ožraly" svěřenou ženě. Krysten Ritter ji hraje bravurně. Ale přesto je třeba říci, že čeho je dost, toho je příliš. Časem tento opakující se vzorec chování přestane člověka bavit, i když jej ze začátku uchvátil, a to, že první epizoda více méně představuje Jessicu ve stejném stavu, jako byla na začátku série první, mě vyloženě zklamalo. Až ke konci série to vypadá, že snad našla cestu k tomu, aby se pro ní něco zlepšilo, a možná se tak příští série taky konečně odpoutá o její minulosti.

Trish. Trish mě celou sérii vytáčela. Ne, že by její chování nedávalo smysl, ba naopak, i u ní objevujeme její nejhlubší nitro, ale přišlo mi, že některé z jejích stupidnějších činností byly ve scénáři jen proto, že série měla rozsah těch třinácti dílů a to místo se muselo něčím zaplnit. Malcolm na toto také trpí. U Jeri Hogarth to vypadalo, že bude strádat stejným osudem, avšak nakonec měl její příběh velice zajímavý zvrat a nyní musím říct, že její dějová linka byla ve finále snad i nejzajímavější.

Nemyslím si, že v této sérii by byla nějaká vyloženě špatná epizoda (snad jen kromě té první, ta byla vskutku nešťastná). Pokud se na ně člověk podívá individuálně, jsou velice dobře napsané. Avšak dohromady tvoří příběh, který by, pokud by byl osekaný, působil mnohem lépe. The Defenders mělo 8 epizod a více méně to fungovalo. Proč takto neexperimentovat více? Ne, nejsem s touto sérií zklamaná (třeba druhá série Daredevilu mě poněkud zklamala, jen co je pravda). Ale mohlo to být lepší.

A snad i ve třetí sérii bude.

3/5

 

(Jen tak mimochodem, Jessica Jones má stále moje nejoblíbenější intro ze všech Netflix Marvelovek.)

Žádné komentáře:

Okomentovat