úterý 13. února 2018

Christopher Moore - Špinavá práce

Černohumorná fantasy o ušlápnutém obchodníčkovi, který se stal poslem Smrti.
Hrdinou je zakřiknutý starožitník Charlie Asher, submisivní trouba, s nímž jeho okolí, tedy především ženy, hladce postrkují a přesto (nebo spíš proto) ho mají docela rády. Krátce předtím, než jeho manželka zemře po porodu, uvidí Charlie vedle její post
ele podivného muže, jehož zřejmě nikdo jiný nevidí, brzy potom začne dostávat podivné vzkazy s neznámými jmény a čísly a lidé v jeho blízkosti začnou podezřele často umírat. Z knihy, která přijde poštou, vyplývá, že si ho kdosi zvolil, aniž se ho ptal, za jednoho z poslů Smrti, jejichž úkolem je odebírat a střežit duše zemřelých. Charlie postupně zjišťuje, že nemá na vybranou, že existuje jakýsi děsivý podzemní svět, jemuž je třeba se bránit a také, že ani jako Posel smrti nepřestává být submisivním troubou. (databazeknih.cz)

1. Proč jsem si vybrala právě tuto knihu?
Dostala jsem druhý díl k narozeninám od kamarádky. Logicky jsem se rozhodla sehnat si nejdříve první. Jedná se o urban fantasy, takže jsem se tu "oběť" rozhodla podstoupit!

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
Sběratelé duší

3. Definujte knihu jedním slovem (slovesem nebo citoslovcem).
Zachránit

4. S jakou postavou bych se ztotožnila, případně kým bych chtěla nebo naopak nechtěla být.
Tato kniha má velké množství postav a každá z těchto postav je nadmíru sympatická - a když ne, tak aspoň dobře napsaná. Charlie je naprosto skvělou postavou, která se v hlavních mužských protagonistech příliš nevidí, a popravdě, s největší pravděpodobností bych se ztotožnila s ním. Mátomil je další skvělá postava, stejně tak Audrey. Kým bych nechtěla být? Nejspíš Lily, jelikož se přiznám, že to byla jediná postava, která mě v tomto románu lehce otravovala. Jedná se o pomocnici Charlie v jeho krámku, goth teenagerku, a možná proto je obzvlášť ze začátku taková lehce nesnesitelná.

5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Co na tomto příběhu nevyšvihnout? Pokud vás baví fantasy a hledáte něco inovativního, tato kniha je správný tah. Pokud vás baví urban fantasy, tahle kniha je obzvlášť dobrý tah. Pokud máte rádi Pratchettovu Zeměplochu, tahle kniha je znovu, nečekaně, dobrý tah. Její humor je břitký, sarkastický, mnohdy lehce absurdní, ale nějak to všechno pasuje dohromady. Zároveň přichází z dobrým, čtivým a strhujícím příběhem, takže to není všechno jen o tom humoru, třebaže to tak z mé pozitivní kritiky musí vyznívat!

6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si co vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovateli/spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Myslím, že mi v knize nejvíce vadil její děj rozložený do několika let. Příběh knihy není jen jakousi "jednorázovou" akcí, ale rozvléká se do pár roků, kde je popisováno, jak "temnota povstává". Nevím proč, prostě mi to nějak nesedlo, nebo to možná chtělo nějak jinak kompozičně zpracovat.

V přepočtu se však jedná o vynikající knihu a pro mě o inovativní fantasy, takže ji vřele doporučuju!

4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat